luni, 27 februarie 2012

Olteanu Mihai Studii dupa maestri


Madonna din Bruges este o sculptură din marmură a lui Michelangelo, Maria cu Pruncul Isus .
Reprezentarea lui Michelangelo a Madonna şi a pruncului, diferă în mod semnificativ de la reprezentările anterioare ale aceluiaşi subiect , care tindeau să arate o Fecioară pioasă, zâmbitoare cu un prunc ce-l ţinea în braţele ei.Se crede că lucrarea a fost iniţial destinată pentru a fi o piesă de altar.
Aceasta a fost cumpărată, încă din timpul vieţii artistului  de către Giovanni şi Moscheroni Alessandro (Mouscron), dintr-o familie de negustori bogaţi, Bruges, unul din oraşele comerciale de top din Europa. Sculptura a fost vânduta pentru 4.000 de florin .
Sculptura a fost scoasă de două ori din Belgia, după sosirea sa iniţială. Prima dată a fost în 1794, după ce revoluţionarii francezi au cucerit Austria şi Ţările de Jos. Cetăţenii din Bruges au dus-o împreună cu o serie de alte lucrări valoroase de arta la Paris. Acesta a fost returnată după înfrângerea lui Napoleon . A două oară a fost în 1944 odata cu retragerea  soldaţilor germani, sculptura fiind luată cu un camion al Crucii Roşii, băgată intr-o saltea Acesta a fost găsita doi ani mai târziu şi din nou a revenit. Acum se află în Biserica  Maicii Domnului din Bruges, Belgia.
După atacul de la  Michelangelo Pietà, în 1972 sculptura a fost plasată în spatele sticlei antiglonţ, iar publicul o poate vedea doar de la 15 metri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu