miercuri, 4 ianuarie 2012

Mihai Olteanu - Studii dupa maestri

Studii dupa maestri

The Mona Lisa is widely considered the greatest portrait of all time. It appears in countless advertisements, has inspired poetry, sculpture, forgeries, and theft. But seriously, why? The color is somber, the background seems desolate and eerie, and the subject isn't anyone historically significant. So, what is ? Is it really all about her mystifying gaze and a quirkly smile? Well, let's take a closer look.


Audio
This is an odd and rare peace of music made by Leonardo da Vinci. It's a short peace so it's repeated several times.





Acest portret plin de mister si secrete a fost pictat pe un suport din lemn de plop, cu dimensiunile 77 pe 53 de cm. Este cea mai cunoscuta lucrare a lui Leonardo da Vinci.

Tabloul original era de dimensiuni mai mari, Mona Lisa fiind incadrata la stanga si la dreapta de doua coloane, care ulterior au fost taiate. Acesta este motivul pentru care privitorul nu isi da seama ca Mona Lisa este asezata pe o terasa. Multe alte detalii nu mai sunt vizibile astazi pentru ca au fost distruse in timp, multe zone ale tabloului fiind restaurate, uneori pictandu-se de-a dreptul peste elemente considerate neesentiale.

Cu toate acestea, elementele caracteristice acestei faimoase opere inca exista. Aceastea sunt fundalul foarte detaliat care dispare in ceata (tehnica respectiva este cunoscuta sub numele de "sfumato"), executia ireprosabila a figurii centrale si mai ales zambetul hipnotizant al acesteia.

De ce a realizat Leonardo aceasta lucrare este o intrebare care trezeste inca nenumarate controverse. Cel mai probabil este ca unul dintre cei mai importanti nobili florentini, Francesco di Bartolommeo di Zanobi del Giocondo i-a comandat lui Leonardo un portret al celei de a treia sotii, Lisa di Antonio Maria di Noldo Gherardini. Artistul si-a inceput lucrul in 1503, cand Mona Lisa avea 24 de ani.

A lucrat la acest portret urmatorii patru ani. Cand Leonardo a parasit Florenta in 1507 nu a mai vandut tabloul celui care il comandase, pastrandu-l pentru sine. Unii cercetatori cred ca a refuzat sa onoreze comanda pentru ca lucrarea nu fusese inca terminata, altii pentru ca Leonardo ar fi considerat "Mona Lisa" prea valoroasa pentru a fi vanduta. Leonardo a ajuns in 1516 in Franta, avand printre bagaje si "Mona Lisa". Aici, a vandut tabloul regelui care l-a dus la castelul din Amboise. Lucrarea a ajuns apoi la Fontainbleau, Paris, Versailles si apoi in colectia lui Ludovic al XIV. Dupa Revolutia franceza lucrarea a ajuns la Louvre, de unde a fost mai tarziu luata de Napoleon, care a pus-o in dormitorul sau. Dupa alungarea lui Napoleon, "Mona Lisa" s-a intors la Louvre.

Pe 21 august 1911 Mona Lisa a fost furata de un italian, aparand doi ani mai tarziu la Florenta. Dupa ce a fost prezentata in cadrul catorva expozitii, a fost readusa la Paris. In 1956 un atacator a incercat sa distruga jumatatea de jos a tabloului cu acid, reusind doar sa il strice partial. Restaurarea a durat multi ani. In anii '60-'70 lucrarea a fost expusa la New York, Tokyo si Moscova. Astazi "Mona Lisa" se gaseste in spatele unui geam antiglont la Louvre, in Paris, conventiile internationale interzicand orice transportare in alta locatie sau stat.artline.ro

Le Louvre

Louvre Museum, Monalisa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu